Dům z třísek | A House Made of Splinters

24. dubna 2023 v 18.00* hodin

Válka na východě Ukrajiny rozdělila rodiny a probudila v řadě lidí jejich stinné stránky i závislosti. Děti, o které se vlastní rodiče v této situaci nedokážou či nechtějí postarat, teď v ústavu nedaleko bojové linie čekají na rozhodnutí o svém dalším osudu. 

Film naplno odkrývá důsledky rodičovského selhání, které děti nutí dělat dospělá rozhodnutí. Cílem dočasných obyvatel ústavu tak často není dostat se zpět k rodičům, ale především udělat co nejlepší dojem na potenciální pěstouny a vyhnout se státnímu sirotčinci. Působivý dokument sleduje příběhy ztělesňující úplné popření hlavních atributů dětství. Zároveň však vykresluje sílu vztahů s vychovatelkami a pouta vznikající mezi dětmi s traumatickou rodinnou zkušeností. Dokument, v němž se dánský režisér Simon Lereng Wilmont opět věnuje východní Ukrajině, získal v roce 2022 na festivalu Jeden svět cenu poroty Mezinárodní soutěže za nejlepší film.

* Upozorňujeme, že čas je přibližný a může se trochu posunout. Než si diváci objednají svou kávu… Děkujeme za pochopení.